soendalogo_11 (20K)
  rumah_makan (3K)
 
Home
Kaart
Contact
Informatie

Indonesisch Restaurant
Utrechtsestraat 89
1017 VK Amsterdam
Tel: 020 - 627 94 16

Alle dagen open van 18:00 t/m 23:00

We leveren ook catering voor feesten, bruiloften en lunches voor bedrijven.
Voor cateringservices in heel Nederland zijn wij te bereiken op: 06 14 818 732

Restaurant ”soenda kelapa“ heeft een West-Javaanse keuken.
“Soenda” ligt in West Java, een provincie in Indonesië die ongeveer net zo groot is als Nederland, maar met 50 miljoen inwoners. De hoofdstad van West Java is Bandung.
Het Soendanees is een aparte taal en lijkt niet op het Indonesisch en het Maleis.

Gedurende de Nederlandse tijd werd Soenda in drie gebieden onderverdeeld, nl.:

Priangan - Círebon - Banten

voorplaat (58K)

Priangan ligt in het midden van west Java. In Priangan is de Soendanese taal fijner dan in de andere gebieden. In plaats van met vork en lepel eten de mensen daar liever met hun handen. De bekendste gerechten van Priangan zijn lalapan (groenten), geroosterde vis, vlees en gevogelte.

De bekendste kabupaten of gemeenten van Priangan, zijn: Tasikmalaya, bekend om zijn traditionele handwerk, o.a. vlechtwerk en open borduurwerk; Garut, bekend om zijn dodol, een soort gekonfijte vruchten (de dodol Garut); Ciamis, bekend om zijn kokosolie en aren-palm suiker of gula aren; Cianjur, bekend om zijn rijst (beras Cianjur), en de muziek (Cianjuran). Bandung is tijdens de tempo doeloe (vervlogen tijd) bekend als het Parijs van Java, en als de bloemen stad (Bandung Kota Kembang).

Círebon Bij de grens tussen West Java en Midden Java ligt Cirebon. De cultuur daarvan is dan ook een mengeling van de West- en de Midden Javaanse cultuur. In Cirebon was de bekende verspreider van de Islam Sunan Gunung Jati gevestigd. Hij was van Chinese afkomst. Zo is zijn graf een soort bedevaartplaats zowel voor de Islamieten als voor de Chinezen. Eén van de bekendste soorten kunst uit Cirebon is de Tarling, een traditionele muziek met gitaar en suling (fluit) als instrumenten. Cirebon is de Kota Udang (garnalen- stad).

Kabupaten (gemeente) Sumedang, die behoort tot het gebied van Cirebon, is bekend om de speciale bereiding van tahu, een produkt van fijn gemalen sojabonen. Een andere bekende kabupaten van Cirebon is Indramayu.

Banten Banten ligt in het westelijke gedeelte van West Java, de gebieden zijn o.a. het westelijke gedeelte van Bogor en Jakarta en in het verleden behoorde ook Lampung in Zuid Sumatra daartoe. De bekendste stam uit Banten is de Baduy. Behalve het verschil in de klederdracht en de taal, is er ook een verschil in het fysieke uiterlijk en het karakter.

Mensen in Soenda aten gewoonlijk op de vloer in kleermakerszit. Door de invloed van de Nederlanders werd de eettafel geïntroduceerd. Bij specîale gelegenheden, zoals een trouwerij of besnijdenis van een jongen, wordt het eten op tafel geserveerd als buffet: ze noemen het parasmanan.

In het Soendanese gebied kunt u de meeste Soendanese gerechten aantreffen. Een keer in de maand wordt behalve het Soendanese eten, ook het eten von een ander gebied klaargemaakt, zoals het eten uit Bali, Midden Java, etc.,

Wij wensen u een prettige tijd bij "Soenda Kelapa".

'Wilujeung Tuang, Mangga nyaggakeun' of 'Eet smakelijk'